NieuwsPrevNext Krimpen aan den IJssel – Donderdag 14 maart staat het waterpeil in de vijver achter het politiebureau aan de Albert Schweitzerlaan in Krimpen aan den IJssel laag door werkzaamheden bij... Stephan 15 mrt 2019 Hits:4121 Hengelsport Nieuws Read moreOLDENZAAL - Er is sprake van een omvangrijke vissterfte in de Bergingsvijver langs de autosnelweg A1, net ten zuiden van industrieterrein Hazewinkel in Oldenzaal. Sportvisserij Oost-Nederland, de Oldenzaalse Hengelsportvereniging en... Stephan 22 aug 2018 Hits:4029 Hengelsport Nieuws Read moreDat de problemen rondom de droogte met een beetje regen nog niet over zijn, bewijst de grote vissterfte in de Bergingsvijver bij het industrieterrein in Oldenzaal. Al meer dan honderd... Stephan 20 aug 2018 Hits:3291 Hengelsport Nieuws Read moreEerder meldde het Rijswijks Dagblad al dat natuurbad De Put tot nader order gesloten is vanwege het tekort aan zuurstof in het water met vissterfte als gevolg van extreem warm... Stephan 14 aug 2018 Hits:3492 Hengelsport Nieuws Read moreRod Hutchinson, de legendarische Engelse karpervisser en schrijver van karperboeken en karperartikelen, is overleden. Dit was te lezen op Facebookpagina van het merk. Hutchinson is 73 jaar geworden.
Hutchinson was een... Stephan 26 juni 2018 Hits:4459 Hengelsport Nieuws Read moreAfgelopen dinsdag is de Green Deal Sportvisserij Loodvrij ondertekend op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze overeenkomst tussen diverse ministeries, de Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten, Dibevo en Sportvisserij... Stephan 25 mei 2018 Hits:4236 Hengelsport Nieuws Read moreOp zondag 11 maart heeft u de gelegenheid om al uw 2e hands hengelsport artikelen te verkopen. Dit jaar zijn er 2 mogelijkheden om uw spullen te verkopen:
Huur tafel met... Stephan 23 feb 2018 Hits:2883 Hengelsport Nieuws Read moreNootdorp - Begin juli heeft de fractie van de Partij voor de Dieren vragen aan de gemeente Pijnacker-Nootdorp gesteld over de vissterfte in Nootdorp. De antwoorden hierop zijn deze week... Stephan 11 aug 2017 Hits:3463 Hengelsport Nieuws Read moreIn de tijd van onvrede, aanslagen en ander geweld, vinden sommige mensen het ook nog eens nodig om controleurs te bedreigen. Waarom? Ikke ikke ikke... zich tekort gedaan voelen of... Stephan 11 apr 2017 Hits:3967 Hengelsport Nieuws Read moreDode vissen drijven al enkele dagen door singels in de Rotterdamse wijk Beverwaard. Inwoners reageren geschrokken: ''Ik denk dat het water niet zo schoon meer is.'' Volgens buurtbewoners brengen de overleden... Stephan 16 dec 2016 Hits:4957 Hengelsport Nieuws Read more | Hier is het allemaal mee begonnen een simpel, maar nog steeds gebruikte montage. Is ideaal voor allerlei soorten aas zoals boilies en partikels. Inmiddels zijn er tal van andere rigs ontworpen en bedacht, welke met name op wateren met dressuur hun diensten goed bewijzen. Vroeger viste ikzelf altijd met onderstaande rig maar momenteel hanteer ook ik (ook op wateren zonder of weinig dressuur) een iets andere montage. De standaard rig van vroeger
De Combi rig De combi rig is tegenwoordig mijn favoriete rigtype. Hij is in veel gevallen inzetbaar en bijzonder doeltreffend. De naam combi rig is te wijten aan het feit dat de rig in principe een combinatie is van verschillende materialen. Het gedeelte van de wartel naar de putty is van fluorcarbon, een vrij stijf materiaal. Het tweede gedeelte wat na de putty komt en naar de haak leidt, is van soepel braid. Deze combinatie zorgt voor een perfecte inhaking, waarbij het voor de karper moeilijker wordt om de haak weer uit te spuwen. De hair wordt doorgeknoopt vanuit de knotless knot, een zeer veel gebruikte knoop waar we later op terugkomen. Vervolgens wordt de montage afgemaakt met een stukje shrinktube welke op de haaksteel wordt geschoven. Let er hierbij op, dat het de shrinktube niet verder geschoven wordt tot het punt waar de punt van de haak begint. Als de rig helemaal geknoopt is, dan verhitten we de shrinktube door deze heet te maken door hem in de stoom van kokend water te houden. Hiervoor is een fluitketeltje uitermate geschikt. Buig vervolgens de shrinktube aan de kant van het oog een beetje naar binnen zodat de gewenste vorm ontstaat. Maak als laatste de rig af middels het monteren van een wartel, een quicklink, multilink of een rapid clip. Een swifel (meestal wordt maatje 8 gebruikt) Een quicklink
Een multilink Een rapid clip De keuze van één van bovenstaande wartels en links, is afhankelijk van de manier waarop we vissen en uiteraard de voorkeur van de visser. Het voordeel van de drie laatst genoemde producten, is dat er bijzonder snel van rig gewisseld kan worden. Door het knopen van een lus aan het uiteinde van de rig is het mogelijk snel een andere rig te bevestigen. Tevens is het op deze manier erg makkelijk om een zogenaamde PVA stick op de onderlijn te monteren. Gebruikt u geen PVA stick, dan zou u een gewone wartel kunnen monteren.
De D-Rig Volgens mij de beste montage voor een pop-up systeem. Al is het maken van deze montage een precies werkje. Maar het geeft wel een prachtige, mits goed uitgebalanceerd, aas aanbieding. Het kleine loodje aan de onderzijde kan simpel worden vervangen door een zwaarder loodje of een stukje putty.
Verder is het vertrek van de D op de haaksteel van essentieel belang voor een goede inhaking. Er moet voor gezorgd worden dat het vertrekpunt van de fluorcarbon ter hoogte van de haalpunt en weerhaak ligt. De andere kant van van de D, wordt gemonteerd door het leggen van de knotless knot. Hier komen we later op deze pagina op terug. Je kan er zelf voor kiezen om braid als onderlijnmateriaal te gebruiken of de stijve fluorcarbon. De boilie bevestig je door met floss een dubbele lus om de boilie te leggen. Hierdoor zal een zogenaamd lasso effect ontstaan en kun je de boilie goed klem zetten. Het leggen van een extra knoopje zal dienen voor nog meer veiligheid. Vervolgens wordt de boilie met de uiteinden van de floss aan het rigringetje geknoopt. Je kunt hiervoor een gewone overhandse knoop gebruiken, welke je een aantal keren herhaalt. De overgebleven stukjes floss knippen we zo kort mogelijk af. Op de markt bieden diverse fabricanten de zogenaamde baitfloss aan maar het is natuurlijk ook mogelijk om de vaak goedkopere tandfloss te gebruiken. Dit werkt net zo goed! De Knoless Knop (No Knot) Aangezien de knotless knot nagenoeg bij alle rigs wordt gebruikt, wordt het maken van deze knoop (welke dus eigenlijk geen knoop is) hieronder stap voor stap uitgelegd. Steek de lijn door het oog (van binnen naar buiten!) van de haak en maak de hairlusje. Maak de hair op de juiste lengte voor de aassoort die je gaat gebruiken. Het is handig om hiervoor een boilie op de hair te monteren. Wikkel nu de lijn om de haaksteel en wikkel deze ongeveer 8 keer rond de haaksteel terwijl je de hair op de juiste plaats houdt. Belangrijk: Let erop dat je begint met wikkelen aan de dichte zijde van het oog van de haak, dit voorkomt dat de onderlijn ongewild wanneer er spanning op de onderlijn komt te staan, door het oog van de haak snijdt. Voorbeeld hiervan kan bijvoorbeeld zijn dat je een run krijgt en vervolgens je je montage binnendraait ZONDER haak, jammer!
Het enige wat je nu nog te doen staat, is de lijn door het oog van de haak steken. Let erop dat de draad langs de binnenkant van de haak uitkomt. Dus, steek de lijn van buiten naar binnen door het oog van de haak! Doe je dit andersom, dan zul je waarschijnlijk erg veel last krijgen van losschieters. Dit is de zogenaamde buitenwaardse knotless knot, waarbij vanaf buitenaf goed is te zien hoe de onderlijn vanaf het eind van de wikkeling weer terug loopt naar het oog van de haak.
Gebruikte materialen Al eerder in dit artikel hebben we het gehad over een aantal gebruikte materialen zoals bijvoorbeeld fluorcarbon. Zelf gebruik ik het liefst de fluorcarbon van de firma Korda maar er zijn veel andere producenten welke een vergelijkend product op de markt brengen. Fluorcarbon heeft de perfecte eigenschap om het licht te breken in het water en zou daarom nagenoeg onzichtbaar zijn voor de karper. De grootste voordelen van het gebruik van fluorcarbon:
De Line Alinger De line alinger is eigenlijk een gewone montage, met dát verschil dat de lijn wat eerder uit de shrinktube gestoken is. Dit zorgt voor een nog betere inhakingskans.
Zorg bij de line alinger ervoor dat het stukje shrinktube niet verder rijkt dan de punt van de haak. Op deze manier is het effect van de alinger weg en worden de inhakingskansen kleiner. De Helicopter rig
Deze rig wordt genoemd naar zijn typisch kenmerkende draaibeweging van 360 graden. De onderlijn kan 360 graden rond de hoofdlijn draaien met behulp van een wartel. De hoofdlijn is meestal voorzien van een tube om het beschadigen van de hoofdlijn te voorkomen. De helicopter rig wordt meestal gebruikt om grote afstanden te werpen. Deze rig heeft als groot voordeel te hebben dat je de boel niet zo snel in de war gooit, aangezien bij dit systeem het lood het meest onderaan de hoofdlijn hangt. In principe kan men aan deze loodmontage elke gewenste onderlijnmontage bevestigen. De Snowman Rig De snowman rig lijkt zoals zijn naam al doet vermoeden op een sneeuwman. Het principe is vrij eenvoudig maar kan in bepaalde omstandigheden zeer effectief zijn.
Aan een vrij lange hair (welke bij het maken van de rig goed afgemeten dient te worden), wordt als eerst een zinkende boilie gemonteerd. Daarna wordt er daarboven een (liefst kleinere) pop-up boilie gemonteerd. Deze combinatie zal ervoor zorgdragen dat de bovenste boilie bovenop de onderste komt te staan, hetgeen een opvallende verschijning wordt. In principe hoeft er op de onderlijn geen loodhagel of putty gemonteerd te worden, aangezien de twee boilies elkaar keurig in balans houden. Het is echter wel aan te raden om dit van te voren eventjes te testen, alvorens u de rig inzet. Uiteraard wordt deze rig verder afgewerkt met een stukje shrinktube en kunt u zelf kiezen wat voor onderlijnmateriaal u gaat gebruiken, fluorcarbon of braid.
. Compact voeren m.b.v. een "baitbag" Met behulp van het schitterende PVA-materiaal kan men een zakje maken rondom het lood of aan het eind van de hoofdlijn. In deze zogenaamde baitbags kan men wat boilies of ander voer doen. Let wel op dat het hier om droog voer gaat, aangezien PVA als eigenschap heeft dat dit geheel in het water oplost. Ook dient men bij koud weer rekening te houden dat het oplossen van dit materiaal trager kan verlopen als normaal. Een slechte kwaliteit PVA lost zelfs helemaal niet op in het water. Zelf maak ik meestal gebruik van de zogenaamde PVA-stringer. Dit is een draadje van PVA waaraan ik een aantal boilies rijg d.m.v. een boilienaald of fleurnaald. Deze stringer knoop ik aan mijn haak, zodat bij een correcte inworp de voerboilies compact bij het haakaas liggen. Momenteel zijn er ook handige pva kousen in de handel, ook wel funnelweb genoemd. Deze kous wordt in een koker gedaan met hierin een soort stamper. Wanneer je een eindje kous van de koker schuift en hierin een knoopje legt, dan is het m.b.v. de stamper vrij eenvoudig een soort worstje in de kous te duwen. Hiermee is het mogelijk om een compact pakketje grondvoer om je haakaas neer te leggen.
Onderlijnen Een ondelijn is een zeer belangrijk onderdeel van het systeem dat wordt gebruikt. Een kleine wijziging van een onderlijn kan bepalen of je nou juist wel of net niet die karper vangt. De keuze van een onderlijn is eigenlijk geheel de keuze van de visser zelf. Zelf hanteer ik een tweetal regels waaruit ik de uiteindelijke keuze van mijn onderlijn haal. 1) Wordt er vaak op het desbetreffende water gevist ? Ja, dan kort ik de onderlijn in tot ongeveer 10 tot 12 cm lengte. Nee, dan kan ik in principe volstaan met een standaard onderlijn van ongeveer 20 tot 25 cm 2) Heerst er dressuur op het water ? Ja, dan verkort ik ook hier de onderlijn en wellicht besluit ik gebruik te maken van een stuggere amnesia onderlijn i.p.v. een gevlochten lijn. Nee, dan kunnen we in principe volstaan met een standaard onderlijn van ongeveer 20 tot 25 cm Om de vangsten op sommige wateren te doen stijgen, kunnen we natuurlijk ook proberen een zogenaamd klassiek systeem toe te passen of van aas te veranderen, want........ verandering van spijs doet eten! De halve bloedknoop De halve bloedknoop is vrij simpel te maken en kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld het bevestigen van een haak of een wartel. Hieronder zal ik u stap voor stap met behulp van de afbeeldingen precies vertellen hoe u deze knoop maakt. 1 haal de hoofdlijn door het oog 2 Steel het uiteinde van de lijn nogmaals door het oog heen 3 Leg het uiteinde langs de hoofdlijn 4 Wikkel nu het uiteinde van de lijn rond de hoofdlijn 5 Wikkel door tot zo'n 6 tot 8 keer 7 Steek hierna het uiteinde van de lijn door de eerste opening welke ontstond door de eerste wikkeling 8 Maak vervolgens de lijn nat met wat speeksel en trek de knoop langzaam aan en knip het overgebleven uiteinde zo kort mogelijk af. De universele knoop Een andere maar ook zeer goede knoop, is de zogenaamde universele knoop. Ook deze knoop kan gebruikt worden voor omder andere haken en wartels. Hieronder staat net zoals bij de halve bloedknoop stap voor stap beschreven hoe u deze knoop kunt maken.
Haal de lijn eenmaal door het oog van de haak
Leg met het uiteinde van de lijn, een ruime lus over de hoofdlijn heen
Wikkel vervolgens met het uiteinde 6 tot 8 keer om de hoofdlijn én het deel wat samenligt met de hoofdlijn
Maak vervolgens met wat speeksel de knoop nat en trek hem geleidelijk aan en knip het uiteinde zo kort mogelijk af. De bloedknoop De bloedknoop is een ideale knoop om bijvoorbeeld een shockleader aan de hoofdlijn te bevestigen.
Leg de 2 uiteinden van de lijnen in gekruiste richting naast elkaar en wikkel de beide lijnen 6 tot 8 keer om elkaar heen, vervolgens ontstaat er een opening in het midden alwaar we zijn begonnen met wikkelen. Steek nu één lijn vanaf de onderkant naar boven door deze opening én de andere lijn vanaf de bovenkant naar onder door dezelfde opening.
Maak vervolgens beide lijnen nat met wat speeksel en trek middels het trekken aan beiden kanten, de knoop langzaam aan en knip de overgebleven uiteinden zo kort mogelijk af. Het maken van een lus De lus kan een gemakkelijke knoop zijn voor diverse doeleinden. Het is hierbij echter wel van belang dat de lus goed wordt gelegd.
Pak het uiteinde van de lijn en vouw deze dubbel, maak vervolgens een normale lus met dit verschil dat het lusgedeelte 2 maal door de opening wordt gehaald.
Snel en simpel, als laatste de knoop wat nat maken met speeksel en langzaam op maat straktrekken. | | |