NieuwsPrevNext Krimpen aan den IJssel – Donderdag 14 maart staat het waterpeil in de vijver achter het politiebureau aan de Albert Schweitzerlaan in Krimpen aan den IJssel laag door werkzaamheden bij... Stephan 15 mrt 2019 Hits:4138 Hengelsport Nieuws Read moreOLDENZAAL - Er is sprake van een omvangrijke vissterfte in de Bergingsvijver langs de autosnelweg A1, net ten zuiden van industrieterrein Hazewinkel in Oldenzaal. Sportvisserij Oost-Nederland, de Oldenzaalse Hengelsportvereniging en... Stephan 22 aug 2018 Hits:4040 Hengelsport Nieuws Read moreDat de problemen rondom de droogte met een beetje regen nog niet over zijn, bewijst de grote vissterfte in de Bergingsvijver bij het industrieterrein in Oldenzaal. Al meer dan honderd... Stephan 20 aug 2018 Hits:3304 Hengelsport Nieuws Read moreEerder meldde het Rijswijks Dagblad al dat natuurbad De Put tot nader order gesloten is vanwege het tekort aan zuurstof in het water met vissterfte als gevolg van extreem warm... Stephan 14 aug 2018 Hits:3507 Hengelsport Nieuws Read moreRod Hutchinson, de legendarische Engelse karpervisser en schrijver van karperboeken en karperartikelen, is overleden. Dit was te lezen op Facebookpagina van het merk. Hutchinson is 73 jaar geworden.
Hutchinson was een... Stephan 26 juni 2018 Hits:4473 Hengelsport Nieuws Read moreAfgelopen dinsdag is de Green Deal Sportvisserij Loodvrij ondertekend op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze overeenkomst tussen diverse ministeries, de Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten, Dibevo en Sportvisserij... Stephan 25 mei 2018 Hits:4250 Hengelsport Nieuws Read moreOp zondag 11 maart heeft u de gelegenheid om al uw 2e hands hengelsport artikelen te verkopen. Dit jaar zijn er 2 mogelijkheden om uw spullen te verkopen:
Huur tafel met... Stephan 23 feb 2018 Hits:2891 Hengelsport Nieuws Read moreNootdorp - Begin juli heeft de fractie van de Partij voor de Dieren vragen aan de gemeente Pijnacker-Nootdorp gesteld over de vissterfte in Nootdorp. De antwoorden hierop zijn deze week... Stephan 11 aug 2017 Hits:3472 Hengelsport Nieuws Read moreIn de tijd van onvrede, aanslagen en ander geweld, vinden sommige mensen het ook nog eens nodig om controleurs te bedreigen. Waarom? Ikke ikke ikke... zich tekort gedaan voelen of... Stephan 11 apr 2017 Hits:3980 Hengelsport Nieuws Read moreDode vissen drijven al enkele dagen door singels in de Rotterdamse wijk Beverwaard. Inwoners reageren geschrokken: ''Ik denk dat het water niet zo schoon meer is.'' Volgens buurtbewoners brengen de overleden... Stephan 16 dec 2016 Hits:4969 Hengelsport Nieuws Read more | De echte originele karper wordt aangeduid met de naam gewone of schubkarper (Cyprinus carpio). De karper stamt oorspronkelijk uit Midden-Azië. Voornamelijk waren het de Chinezen die voor de verspreiding van de karper zorgden. Twee zeer duidelijk te onderscheiden variëteiten hiervan zijn de spiegelkarper en de lederkarper. Deze twee variëteiten en kruisingen ervan worden gewoonlijk aangeduid met de naam edelkarper. In Oost-Europa, waar men de karper zeer om zijn culinaire kwaliteiten weet te waarderen, is men met de kweek van deze snelgroeiende en goed in het vlees zittende variëteiten begonnen. De edelkarper groeit sneller en wordt groter dan zijn wilde soortgenoot de schubkarper. We kennen in vijf soorten karpers welke allen oorspronkelijk van dezelfde karpersoort afstammen, namelijk de wilde karper. De schubkarper Deze karper is goed te herkennen aan zijn grote schubben, zijn donkere olijfgroene rug en zijn bronzen glanzen. Zijn snuit is iets donkerder gekleurd en aan de bovenlip bevinden zich vier baarddraden. De bovenlip is als het ware uitschuifbaar en stelt de vis in staat om in de modder te snuffelen. D.m.v. de baarddraden en zijn velen miljoenen smaakpapillen in zijn bek filtreert hij de voor hem eetbare delen er tussen uit. De rest (wat voor hem niet eetbaar is) komt door de kieuwen weer naar buiten. De karperbek
De schubkarper De boeren- of wilde karper Een echte wilde variant van de schubkarper is de boerenkarper. Deze twee soorten worden vaak door elkaar gehaald terwijl ze vrij gemakkelijk uit elkaar te houden zijn. De boeren- of wilde karper is in vergelijking met de schubkarper veel langer van postuur. Ook kenmerkt deze karpersoort zich door het bijzonder strijdlustig vechten onder de hengeltop. Over het algemeen worden boerenkarpers niet zo groot als hun andere soortgenoten, ze wegen zelden zwaarder dan 10 pond en zijn in onze Nederlandse wateren zelfs zeldzaam geworden.
De boeren- of wilde karper De spiegelkarper Een wat zeldzamer soort is de spiegelkarper. Deze spiegelkarper is bij uitstek een gekweekte soort en zoals reeds eerder vermeld in het Oosten van Europa gekweekt voor consumptie. De spiegelkarper dankt zijn naam aan zijn af en toe schubloze patroon. Hier en daar een paar grote schubben verspreid over het lichaam maar voor de rest niets. Deze karpersoort groeit in vergelijking met de schub- en boerenkarper velen malen sneller. De groei van een karper is echter afhankelijk van een aantal factoren, te weten: Temperatuur Leefgebied (voldoende ruimte) Voedselaanbod van het water Gezondheid van de vis Indien al deze bovengenoemde factoren gunstig zijn, dan kan deze karper uitgroeien tot fenomenale afmetingen en gewichten.
De spiegelkarper De leder- of naaktkarper Een variant die veel op de spiegelkarper lijkt is de lederkarper. Deze karpersoort heeft in tegenstelling tot de spiegelkarper alleen op de rug en bij de staartwortel een klein aantal schubben. Voor de rest heeft deze variant helemaal geen schubben. Om niet helemaal onbeschermd te zijn bezit deze karpersoort over een behoorlijk dikke huid. Dit is dan ook de reden waarom men deze karper ook wel lederkarper noemt.
De leder- of naaktkarper De rijenkarper De rijenkarper lijkt in kleur en vorm veel op de spiegelkarper, met dit verschil dat de grote schubben nu netjes in één rij over de zijlijn van de vis staan.
De rijenkarper Het gezichtsveld van de karper De zijdelings geplaatste ogen van de karper maken het mogelijk om snel op bewegingen te reageren, desondanks is zijn gezichtsveld beperkt en ziet hij weinig diepte. Spijsvertering De karper heeft geen maag! Het enige wat hij heeft is een zeer lange darm waar zijn voedsel wordt verteerd. Het natuurlijke voedsel van de karper bestaat hoofdzakelijk uit insecten, larven, garnalen, mosselen en planten. De karper is dus in principe een zogenaamde "alleseter" . Reuk en smaak Karpers kunnen zeer goed ruiken en proeven! Dit ruiken is echter niet te vergelijken met zoals wij dit doen. Boven de karperbek zijn een tweetal neusgaten te vinden waardoor water naar binnen stroomt. Middels dit stromende water kunnen karpers bepaalde geuren waarnemen. Voor waarneming van smaak bezit de karper over zogeheten smaakpapillen. Deze smaakpapillen zijn te vinden in het verhemelte maar ook in de baarddraden. Omdat deze smaakpapillen zo ruimschoots vertegenwoordigd zijn en hierdoor de karper ook goed in staat is om te proeven, maken wij karpervissers dan ook gebruik van diverse smaken aas. De paaitijd De paaitijd ligt normaliter zo tussen mei en juni. Het exacte tijdstip is voornamelijk afhankelijk van de watertemperatuur en weersomstandigheden. Tijdens de paaiperiodes zullen de karpers druk bezig zijn met dit ritueel en is dit een indrukwekkend schouwspel. In deze periode is het dan op sommige wateren ook vaak lastig om een karper te vangen, aangezien ze tijdens het paaien nagenoeg geen enkel oog voor voedsel hebben. | | |