gototopgototop
EetgewoontenAfdrukken
Natuurlijk voedsel

Het is verwonderlijk dat karpers zich bij voorkeur voeden met mini-voedsel, zoals bijvoorbeeld bloedwormpjes, algen, larven, slakjes, kleine insekten, zoetwater kreeften en garnalen enz. enz. Ook jonge waterplanten, wier en wat er verder nog aan groenvoer in het water zweeft of hangt , staan op het menu van onze vriend de karper. Wanneer de karper iets anders op zijn weg tegen komt en dit hem aanstaat, dan zal hij het zeker niet nalaten om dit voedsel tot zich te nemen.

Keeltanden

Zoals u zojuist heeft kunnen lezen, staat bij de karper ook hard aas op het menu zoals kreeftjes en slakjes. De behuizing van deze lekkernijen kraakt de karper met zijn zogenaamde keeltanden. Deze keeltanden zien er niet uit als echte tanden maar zijn harde platte plaatjes waartussen de karper het harde aas fijn maalt. Beginnende karpervissers hoeven dus beslist niet bang te zijn voor de karperbek.

keeltanden

Keeltanden van een spiegelkarper

Dressuur

Dressuur kan optreden wanneer er bijvoorbeeld op een bepaald water of bepaalde stek veel met hetzelfde aas wordt gevist. We kunnen dressuur onderscheiden in twee vormen, namelijk stekdressuur en aasdressuur. Wanneer er op een bepaald water overal met hetzelfde aas wordt gevist en de karper hier regelmatig op wordt gehaakt, dan gaat de karper dit aas als "gevaar" zien en wordt dit soort aas zoveel mogelijk ontweken. We spreken in dit geval over aasdressuur. Het resultaat mag duidelijk zijn. De karpervissers rondom dit water gaan in dit geval steeds minder karper aan de haak krijgen. Deze barriere kan doorbroken worden door een andere techniek of verandering van aasgebruik te hanteren. Wanneer we op een bepaalde stek steeds minder vangen, dan kan dit te wijten zijn aan het zogenaamde stekdressuur. De karper wordt op de bewuste stek zo vaak gehaakt, dat hij ieder rond balletje wat op een boilie lijkt niet vertrouwt en vervolgens links laat liggen. Dit probleem kunnen we proberen op te lossen om een geheel andere stek op dit bewuste water te gaan bevissen of om een geheel ander aas te gebruiken.

comments